Brostein i Belgia

Klassikerbonanza

Bli med på en reise hvor vi i løpet av åtte dager på sykkelsetet tar oss gjennom Flandern, Ardennene, Luxembourg og Roubaix (via Arenbergskogen). Du vil få testet deg selv i Kemmelberg, Oude Kwaremont, Paterberg, Taaienberg, Koppenberg, Mur de Huy og Muur van Geraardsbergen, for å nevne noe. 7. april avvikles The Ronde (Flandern rundt), og helgen etter Paris - Roubaix. Det blir følgelig liv og røre, med mange av World tour-lagene på trenings- og rekognoseringstur. 

Vi har også innslag av kulinarisk karakter, med fokus på Belgisk øl, hvor vi besøker et bryggeri, og sågar fortærer en femretters gourmetmiddag på toppen av Kemmelberg. Alt inkludert i prisen.

Turen tar oss også til noen av de flotteste områdene i regionen. Ardennene byr på praktfull natur, med ditto sykkelterreng. Frodige åser, elver som slynger seg gjennom landskapet, og sjarmerende småbyer plassert vakkert i omgivelsene.

Så godt som alle brosteinspartiene har mulighet for å sykle på siden av selve brosteinen, så man må ikke pine seg gjennom samtlige partier, om man ikke ønsker det.

Turen passer for syklister i det øvre mosjonistskiktet, og er en perfekt oppkjøring til 2019-sesongen.

 

Klikk på linken i navnet på bakkene, og du får se en detaljert beskrivelse i Veloviewer. Her kan du på noen av bakkene velge "Kinomap" i menyen for å se en video av den aktuelle bakken.

Dag 1: Brüssels - Liege, 139,2 km

Vi starter etappen ved å sykle sørøst-over ut av Brüssel. Vi tar oss gjennom typisk Belgisk kulturlandskap. Mye dyrket mark, krydret med små skogholt og en rekke tettsteder langs veiene. Det er stort sett helt flatt frem til vi ankommer Huy. Der venter den berømte muren, som gir oss et brutalt første møte med de mange "Hellingen" vi skal bestige under turen. Deretter fortsetter vi rett østover mot Liege. Terrenget er her noe mer kupert, men ikke avskrekkende.
Vi avslutter vår etappe på samme vis som proffene skal avslutte Liege - Bastogne - Liege om et par uker - med Còte de Saint-Nicolas.

Dag 2: Liege - Bastogne, 109,3 km

I dag sykler vi en av turens korteste etapper, og med ett lite unntak følger vi traséen til Liege - Bastogne - Liege slavisk, til vi ankommer Bastogne. Vi tar en liten avstikker fra klassikerens rute, for å få en noe mindre trafikkert vei, som i tillegg gir oss en liten klatring ekstra. 

 Dag 3: Bastogne - Bouillon, 130,4 km

De kommende to etappene tar oss ut av klassikernes grep, og er sykkelrekreasjon på sitt aller beste. I dag begynner vi med å sykle østover, og etter en snau mil krysser vi grensen til Luxembourg. Her skal vi gjennom frodig og kupert landskap før vi tar en bue og setter kursen rett vest, mot dagens endestasjon, Bouillon. Byen ligger i utkanten av Parc naturel régional des Ardennes, og hotellet har fantastisk utsikt over dalen. Før vi kan nyte en gratis øl på hotellet ved ankomst, skal vi forsere en knalhard bakke, Les Enclaves Climb. Den er i snitt brattere enn Mur du Huy, men uten de voldsomt bratte partiene, så det er mulig å finne en form for rytme.

Dag 4: Bouillon - Fourmies, 134,8 km

I dag skal vi sykle Parc naturel des Ardennes på tvers, øst til vest, og krysse grensen mellom Belgia og Frankrike hele tre ganger. Med unntak av et par lengre slake stigninger er dagens etappe flat og fin. Det gir oss et enda bedre utgangspunkt for å nyte de vakre omgivelsene. Vi tar oss først inn i Frankrike, til regionhovedstaden Charleville-Mézières. Dernest tar vi oss nordover langs elveleiet, hvor de små byene ligger på rad og rekke. Vi skal blant annet innom Revin og Rocroi. Vi overnatter på et lite slott i byen Fourmies.

Dag 5: Fourmies - Kemmelberg, 163,0 km

 • Arenberg                                 2,2 km, brostein *****
 • Beuvry-la-Forèt to Orchies     1,4 km, brostein ***
 • Gruson                                    1,1 km, brostein **
 • Kemmelberg                           0,4 km, brostein, 10,8 % avg. 14,2 % max.

Det er ikke til å komme unna at dagens etappe er en munnfull. Vi har syklet i fire dager allerede, og de fleste begynner nok å kjenne det litt i beina nå?!
Lengden på dagens etappe, sammen med utfordringene den siste delen av den, gjør at vi sykler kontrollert de første timene. Det lette terrenget tillater en uanstrengt reise mot den berømte Arenbergskogen. Vi  avslutter dagen med Kemmelberg. Også det på brostein. 

Dag 6: Kemmelberg - Geraardsbergen, 112,9 km

 • Oude Kwaremont                  2,0 km, brostein, 4,0 % avg., 11,6 % max.
 • Paterberg                              0,3 km, brostein, 13,4 % avg., 22,1 % max.
 • Koppenberg                          0,6 km, brostein, 10,9 % avg., 22,9 % max.
 • Taaienberg                            1,4 km, brostein, 3,7 % avg., 13,4 % max.
 • Muur van Geraardsbergen     1,1 km, brostein, 8,1 % avg., 21,9 % max.

For de fleste vil nok dagen i dag være selve toppen av kransekaka. Vi skal opp alle de kjente bakkene fra Flandern rundt. Da gårsdagen sitter godt i, vil vi utsette starten til 10:00 denne dagen. De første 65 km er helt flate, før utfordringene står i kø. I løpet av de neste 11,1 km skal vi ta for oss Oude Kwaremont, Paterberg og Koppenberg. Dernest får vi en liten pause før Taaienberg venter, og sist, men ikke minst - Muur van Geraardsbergen og Bosberg.
Med morgendagens transportetappe inn til Brüssel, er det lov å bruke de siste kreftene i dag.

Dag 7: Geraardsbergen - Brüssel, ca. 100 km (under rekonstruksjon)

Turens siste etappe er nærmest en ren rekreasjons- og restitusjonsøkt.
Det blir en rolig og relativt kort transportetappe inn til Brüssel, hvor det venter mulighet for å ta seg en dusj og få skiftet før hjemreise.
På veien skal vi unne oss å nyte noen flotte omgivelser og severdigheter.

 • Bosberg                                 1,0 km, brostein, 6,1 % avg., NA max

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta siste nytt fra Bergodal.

Om turen

 • Avreise fra Oslo 6. april 2019.
 • 7 etapper fra 43 til 163 km
 • ca. 900 km og  9 500 høydemeter
 • Pris kr 16 300,- eks. fly.
 • Sykkel og bagasje transporteres ned med bil
 • Deltakerne flyr med kun håndbagasje
 • Overnatting på dobbelrom
 • Inkl. femretters gourmetmiddag på toppen av Kemmelberg
 • Inkl. lunsj alle dager 
 • Turen er for inntil 20 deltagere.
 • Det er følgebil med oss hele veien.
 • Fra bilen får du alt du trenger mens vi sykler.
 • Vi starter syklingen kl 9 hver morgen, og kommer frem til hotellene på ettermiddagen
 • Hotellene er av god til meget god standard.


 • Turen kan oppleves hardere enn våre fjellturer. Vi har guider som ligger i front og holder hastigheten oppe. Vi samles etter alle bakker og brosteinspartier, så her er det intet press om hastighet, men man kan ikke sykle i eget tempo mellom disse, slik vi gjør i fjellene. Er det store forskjeller i fysisk kapasitet vil vi kunne dele deltakerne i to grupper, for å tilpasse tempoet.
Webdesign: NEWMEDIA